Medierea: drept sau obligatie?

Este medierea obligatorie?

NU, medierea nu este obligatorie!  Medierea a fost si este o procedura voluntara, in care partile accepta sa intre de buna voie , cu scopul de a gasi o solutie amiabila la situatia conflictuala in care se afla.

Am intalnit insa destul de multe persoane, care au auzit de existenta medierii ca metoda de rezolvare a conflictelor pe care partile nu le pot gestiona singure, dar care au inteles, in mod gresit, ca medierea este o etapa obligatorie inainte de a deschide un proces in instanta.

De unde vine atunci aceasta confuzie? Confuzia vine din perioada de aproape 1 an de zile, incepand din vara anului 2013, cand o cerere de chemare in judecata era acceptata de instanta doar daca era insotita de dovada ca partile au participat la sedinta de informare gratuita privind avantajele medierii. Sedinta de informare putea fi tinuta nu doar de mediatori ci si de avocati, notari sau judecatori.

Aceasta sedinta de informare privind avantajele medierii, fiind obligatorie, a fost perceputa ca fiind o procedura strict birocratica, ce trebuia bifata in drumul catre instanta. In perceptia oamenilor, din pacate insa,  s-a extins  caracterul obligatoriu si asupra medierii in sine, aceasta incepand sa fie vazuta in mod eronat ca si procedura prealabila obligatorie inainte de instanta.

In luna mai 2014 Curtea Constitutionala a stabilit ca obligatia participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii  este neconstitutionala. Astfel a fost eliminata legatura dintre mediere si caracterul obligatoriu al sedintei de informare privind avantajele medierii din Legea medierii.

Medierea si-a recapatat astfel imaginea corecta de procedura voluntara de solutionare a conflictelor.

Medierea este un DREPT

Dreptul partilor aflate intr-un conflict de a gasi o solutie amiabila, cu ajutorul unei terte parti specializate  in calitate de mediator, inainte de a gandi la pornirea unui “razboi” in instanta.

In mediere partile pastreaza controlul atat asupra deciziei de solutionare a conflictului (decizie care le apartine in totalitate) cat si asupra riscurilor asociate conflictului: timp, costuri, pierderi financiare, confidentialitate, imagine, relatiile dintre parti.