Intrebari Frecvente despre Mediere Aici gasiti raspunsuri la cele mai intalnite intrebari din activitatea noastra de mediere

 

In ce stadiu al conflictului pot utiliza medierea?

Poate face obiectul medierii orice tip de conflict in care partile, cu ajutorul mediatorului sunt dispuse sa accepte dialogul: fie de fata cu mediatorul fie prin intermediul acestuia. Astfel, medierea poate interveni in oricare stadiu al conflictului:

a)      In stadiul nelitigios al conflictului, cand acesta nu s-a transformat inca in obiectul unui proces in instanta sau cand partile nu doresc declansarea unui proces, dar neintelegerile ivite au dus deja ..Citeste mai departe AICI .

Care este rolul mediatorului?

Rolul mediatorul este de a identifica interesele si nevoile aflate in spatele pozitiilor initiale ale partilor, de a facilita discutiile dintre acestea si de a ajuta partile in identificarea  si negocierea posibilelor optiuni de rezolvarea ale conflictului.

Mediatorul organizeaza si conduce sedintele de mediere astfel incat sa asigure un tratament egal intre parti si sa incurajeze o comunicare respectuoasa intre acestea.

Mediatorul va conduce procedura de mediere intr-un mod neutru si impartial, in deplina confidentialitate.

Cand este medierea utila?

Medierea este utila si cu adevarat recomandata in situatiile conflictuale in care:

– Exista implicatii emotionale puternice

– Partile doresc sa pastreze deplina confidentialitate asupra situatiei ivite intre acestea

– Una din parti nu este confortabila in a confrunta cealalta parte implicata in conflict

– Chiar daca partile au avut o etapa de negociere  au ajuns intr-un blocaj pe care nu reusesc sa-l depaseasca

– Scopul este rezolvarea situatiei conflictuale cu evitarea unui proces costisitor in instanta

– Ambele parti doresc sa pastreze controlul asupra modalitatii de rezolvare a conflictului.

Este medierea obligatorie?

NU, medierea nu este obligatorie!  Medierea a fost si este o procedura voluntara, in care partile accepta sa intre de buna voie , cu scopul de a gasi o solutie amiabila la situatia conflictuala in care se afla.

Am intalnit insa destul de multe persoane, care au auzit de existenta medierii ca metoda de rezolvare a conflictelor pe care partile nu le pot gestiona singure, dar care au inteles, in mod gresit, ca medierea este o etapa obligatorie inainte de a deschide un proces in instanta.

De unde vine atunci aceasta confuzie? Citeste mai departe AICI 

Cine decide solutia de rezolvare a conflictului?

Medierea este singura procedura de rezolvare a conflictelor in care partile detin in totalitate controlul asupra modului in care va arata Solutia conflictului lor.

Solutia finala in mediere este agreata de parti de comun acord, in baza optiunilor pe care acestea le-au generat in timpul procedurii de mediere. Fiind o decizie care le apartine si pe care si-o asuma in totalitate, partile vor fi mult mai multumite de rezultat, spre totala opozitie cu judecata, unde decizia apartine judecatorului si unde partile deseori nu sunt multumite de rezultat.

 

 

Trebuie sa fiu asistat de avocat in mediere?

Este recomandabil sa apelati la serviciile unui avocat insa nu sunteti obligat sa o faceti.

Pentru ca Dumneavoastra sa decideti daca aveti sau nu nevoie de avocat in mediere, trebuie sa cunoasteti avantajul pe care vi-l confera o astfel de situatie: veti sti exact limitele legale in care veti putea incheia un acord de mediere care sa va fie favorabil.

  • Avocatul este singurul care va poate oferi asistenta juridica asupra drepturilor legale pe care le aveti sau pe care le puteti solicita in timpul medierii.
  • Avocatul va poate insoti la mediere oferindu-va consiliere juridica chiar in timpul sedintei de mediere.
  • Fiecare parte are dreptul sa fie asistata de propriul avocat in timpul medierii.

Un mediator experimentat va recunoaste situatiile in care partile, sau poate numai una din partile aflate in mediere are nevoie de asistenta juridica in mediere si va recomanda partii respective sa contacteze un avocat. Cu acordul partilor sedinta de mediere se poate amana pentru a permite consultarea unui avocat.

Asa cum avocatul v-ar reprezenta cu succes in instanta cu siguranta va va asista cu succes si in mediere!

.

Daca nu sunt asistat de avocat, ma poate asista altcineva in mediere?

Da, cu acceptul celeilalte parti. Ca si avocatul, persoana care va insoteste (mebru al familiei, amic, etc) este prezent in mediere pentru a va ajuta sa intelegeti pe deplin ce se intampla si ce se discuta in timpul sedintelor de mediere. Insa persoana care va asista nu va vorbi pentru dumneavoastra. Medierea nu este instanta de judecata. Fiecare parte trebuie sa isi exprime opiniile si sa isi defineasca in mod clar nevoile si interesele.

.

Care este deosebirea intre mediere si tranzactie negociata de avocati?

De ce sa utilizez medierea cand avocatul meu poate negocia o tranzactie cu avocatul celeilalte parti? O intrebare des intalnita in special in randul celor obisnuiti cu serviciile unui avocat, intrebare care isi poate gasi raspunsul citind acest articol

Acceptul partilor de a intra in mediere este un semn de slabiciune?

–  Medierea nu este un compromis sau un act de renuntare la ceva, deci acceptul de a intra in mediere nu poate fi interpretat ca un semn de slabiciune al uneia sau al ambelor parti. Medierea inseamna generarea de optiuni viabile pentru ambele parti implicate in conflict.

–   Cu ajutorul mediatorului partile reusesc sa se asculte cu adevarat una pe cealalta, sa inteleaga ce vrea celalalt, fara a fi neaparat de acord cu el. Doar intelegand situatia din perspectiva celuilalt, partile devin mai deschise dialogului constructiv si generarii de optiuni.

De ce aş participa la mediere? Care este avantajul meu?

Decizia de a-ţi rezolva conflictul prin mediere este o decizie personală. Si ca orice decizie este necesar să fii bine informat pentru a o lua.

A câştiga nu înseamnă în mod automat că celălalt trebuie să piardă. De cele mai multe ori, când cineva câştigă cu adevărat toţi cei implicaţi câştigă! În mediere acest lucru este posibil, câştigul având mai multe componente: citeşte mai departe AICI 

Daca intrebarile Dumneavoastra legate de mediere nu se regasesc in lista de mai sus sau daca doriti lamuriri suplimentare despre cum va poate ajuta medierea in situatia Dumneavoastra concreta, va rugam sa ne transmiteti solicitarile AICI.