In ce stadiu al conflictului pot utiliza medierea?

In ce stadiu al conflictului pot utiliza medierea?

Poate face obiectul medierii orice tip de conflict in care partile, cu ajutorul mediatorului sunt dispuse sa accepte dialogul: fie de fata cu mediatorul fie prin intermediul acestuia. Astfel, medierea poate interveni in oricare stadiu al conflictului:

a)      In stadiul nelitigios al conflictului, cand acesta nu s-a transformat inca in obiectul unui proces in instanta sau cand partile nu doresc declansarea unui proces, dar neintelegerile ivite au dus deja la deteriorarea relatiilor dintre parti sau chiar la blocaje in comunicare.

Contra taxei de timbru de 20 lei, prin depunerea Acordului de mediere spre incuviintare la instanta se va obtine o hotarare de expedient ce confera acordului de mediere caracterul unei hotarari judecatoresti definitive si executorii. Astfel, prin medierea in aceasta etapa a conflictului, partile vor obtine o solutie de rezolvare  decisa in totalitate de catre ele, dar avand acelasi caracter juridic cu al unei hotarari judecatoresti pe care ar fi dobandit-o in urma unui proces indelungat, costisitor si cu o finalitate incerta.

b)      In stadiul litigios al conflictului. In timpul unui proces derulat in instanta, incheierea unui acord de mediere conduce, pe langa scurtarea timpului de solutionare al conflictului, si la importante economii:  restituirea integrala a  taxei de timbru in toate situatiile, exceptie facand transferarea dreptului de proprietate sau a altui drept real asupra unui imobil, cand restituirea taxei de  timbru se face in proportie de 50%.

c)      In etapa de executare silita indiferent de modalitatea de executare silita declansata de catre executorul judecatoresc, sau de stadiul in care se afla dosarul de executare. Medierea in acest stadiu al conflictului permite negocierea de catre parti a modalitatii in care se va face executarea silita.

Medierea poate fi utilizata si in scop preventiv: pentru a dezamorsa situatii potential conflictuale sau atunci cand partile nu au abilitatile necesare pentru stingerea in fasa a neintelegerilor aparute (in cazul conflictelor civile). Medierea in scop preventiv se preteaza si mediului de afaceri, pentru a mentine un mediu de lucru eficient si relatii de afaceri durabile.

Publicat de: Ioana Stan