Copiii minori si divortul. Exercitarea autoritatii parintesti

copii si divortul

În cazul unui divorţ, copiii minori ocupă un loc special.

Unul din elementele divorţului asupra cărora părinţii trebuie să îşi exprime acordul, conform legii, este exercitarea autorităţii părinteşti în comun. Doar în cazurile limitate, expres prevăzute de lege, autoritatea părintească este exercitată de un singur părinte.

Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţine în mod egal ambilor părinţi.

Noul codul civil prevede ca pe lângă stabilirea modalităţii de exercitare a autorităţi părinteşti, actul de divorţ va lua în considerare şi

–       stabilirea locuinţei copiilor după divorţ,

–       modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii,

–       stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Toate aceste elemente constituie adeseori cauze suplimentare de neînţelegeri între părinţi.

Prin medierea acestor neînţelegeri, mediatorul ajută părinţii, ca in tumultul de emoţii care însoţeste divorţul, să aibă o atitudine constructivă şi să reuşească să  găsească cele mai bune soluţii, astfel încât  interesul superior al copilului să nu fie afectat.

Prin mediere părinţii vor putea obţine un plan parental cât de detaliat îşi doresc, pornind de la cerinţele minime stabilite de lege la care se mai pot adăuga: modalitatea de luare a deciziilor cu privire la sănătatea şi educaţia copilului,  relaţiile cu familia lărgită , deplasarea copilului cu unul din părinți în țară sau străinătate, modalitatea de comunicare dintre părinţi cu privire la programul, starea şi situaţia copilului, etc.

Divorţul părinţilor nu va afecta astfel dreptul copilului de a continua să aibă doi părinţi pe care să fie lăsat să îi iubească fără frică sau fără a se simţi vinovat faţă de celălalt părinte precum şi  dreptul de a dezvolta în mod independent o relaţie de calitate cu fiecare dintre cei doi părinţi.