A treia parte

A treia parte

Conflictele …mici sau mari… le întâlnim la tot pasul.  Ele sunt ceva normal în viaţa noastră.

În mod normal când ne gândim la conflict, când îl descriem, există întotdeauna două părţi.  Există muncitori versus management, soţ versus soţie, vecin versus vecin, dar ce nu vedem de cele mai multe ori este că există întotdeauna şi o a 3-a parte.

A 3-a parte a conflictului este fiecare dintre noi, sunt prietenii, membrii familiei, vecinii, partenerii nostri. A treia parte poţi fi chiar tu pentru cineva apropiat ţie! Din perspectiva celei de-a 3-a părţi putem juca un rol incredibil de constructiv. Probabil cea mai importantă cale în care a 3-a parte poate ajuta este să reamintească părţilor implicate care este cu adevărat miza: De dragul copiilor, de dragul familiei, de dragul comunităţii, de dragul viitorului, haideţi să ne oprim pentru un moment şi să începem să vorbim.

De ce este importantă a treia parte? Pentru că, atunci când suntem implicaţi în conflict este foarte uşor să pierdem perspectiva. Si este foarte uşor să reacţionăm. Reacţionând, nu facem altceva decât să amplificam tensiunea. Şi este adevărat nu-i aşa că, atunci când eşti supărat vei ţine cel mai bun discurs pe care îl vei regreta vreodată. Aşadar a 3-a parte ne aminteşte de asta. A 3-a parte ne ajută să găsim perspectiva asupra situaţiei şi unde putem ţine ochii pe premiu.

Vă plac poveştile? Subiectul negocierilor dificile îmi aminteşte de o poveste din Orientul Mijlociu, povestea unui bărbat care a lăsat moştenire celor trei fii ai lui 17 cămile. Primului fiu i-a lăsat jumătate din cămile; celui de al doilea fiu i-a lăsat o treime din cămile; şi celui mai mic fiu i-a lăsat a 9-a parte din cămile. Ei bine, cei trei fii au intrat într-o dispută fără ieşire. 17 nu se împarte la 2. Nu se împarte la 3. Nu se împarte la 9. Spiritul frăţesc a început să se încordeze. În cele din urmă, în disperare, au mers şi au consultat o bătrână înţeleaptă. Bătrâna înţeleaptă s-a gândit ce s-a gândit şi în cele din urmă le-a spus „- Ei bine, nu ştiu dacă vă pot ajuta dar cel puţin, dacă vreţi, puteţi lua cămila mea. – Vai dar nu putem face aşa ceva, au răspuns fraţii, este singura dumitale cămilă.  – Ba da, a spus bătrâna, luaţi-o, aşa veţi avea 18 cămile.”  Și într-adevăr având acum 18 cămile: primul fiu a luat jumătate – jumătate din 18 este 9; al doilea fiu a luat a treia parte – o treime din 18 este 6.; cel mai tânăr fiu a luat a 9-a parte – a 9-a parte din 18 este 2. În total 17. Și le-a mai rămas o cămilă, pe care i-au dat-o înapoi bătrânei înţelepte.

Acum dacă vă gândiţi pentru un moment la această poveste, cred că seamănă cu o mulţime de situaţii dificile, aparent fără ieşire, în care am fost sau am putea fi implicaţi. Au început cu 17 cămile care trebuiau împărţite într-un mod ce părea imposibil– nicio cale de a rezolva asta. Cumva, ce trebuie să facem este să ne dăm un pas în spate din acele situaţii, aşa cum a făcut bătrâna înţeleaptă, să privim totul cu ochi proaspeţi şi să facem posibilă găsirea celei de a 18-a cămile, descoperirea soluţiei.

Însă într-o situaţie mai dificilă, este posibil să nu găsim în jurul nostru pe cineva capabil să ne arate perspectiva de unde să vedem “a 18-a cămilă”, pe cineva capabil să intervină fără a complica situaţia şi fără a înclina discuţiile în favoarea uneia dintre părţi. Atunci, la fel cum mergem la doctor cand ne doare ceva, tot aşa când suntem implicaţi într-o situaţie conflictuală fără ieşire cerem ajutorul specialistului în conflicte – mediatorul.

Întotdeauna e nevoie de 2 părţi pentru un conflict şi de o a 3-a parte care să spuna STOP, se poate şi altfel!

Avem mereu la îndemână o alternativă puternică –  A TREIA PARTE: Un mediator – care poate transforma bătăliile zilnice într-un  generator de opţiuni şi cooperare atât în familie cât şi la muncă sau în comunitatea în care ne aflăm.

A-i ajuta pe cei implicaţi într-un conflict să găsească singuri “cea de-a 18-a cămilă” este pasiunea mea ca mediator.

Ioana Stan – Mediator